Zeeklassen 2023

[Donderdag 19 oktober]

Dag 4. Tijd voor een les over de bijvoeglijke naamwoorden en de trappen van vergelijking? Tja… we kunnen ons beperken tot de overtreffende trap. We startten met het beoordelen van de kamers en dat was zo geweldig. De NETSTE kamer – eigenlijk al de hele week – was fotowaardig. Wordt dat ooit nog overtroffen? Onmogelijk. Na het ontbijt volgde de SAAISTE activiteit: een uurtje les in het lokaal. Gelukkig deden de 32 FLINKSTE kinderen dit op z’n best. Vandaag was het misschien wel de LEUKSTE dag, met de ONTSPANNENDSTE activiteiten, de SNELSTE strandloop aller tijden, de UITBUNDIGSTE races met de go-carts, fun in het subtropische zwembad met de HEERLIJKSTE bubbelbaden en SNELSTE glijbanen, de SPECTACULAIRSTE survivaltocht door de duinen (uitgevoerd door de ALLERSTOERSTE durvers) en de KNAPSTE, MOOISTE en SPETTERENDSTE acts tijdens de show. En feesten dat die vijfdeklassers kunnen! PARTY ANIMALS! Hopelijk kunnen onze foto’s de OPPERBESTE sfeer weergeven. Geloof het: van al de SUPERLATIEVEN is geen woord overdreven.
Goh, wat gaan wij volgende week dit alles missen… “Gelukkig nemen we morgen de ALLERFIJNSTE kinderen (32 stuks!) weer mee naar huis.” En dit zijn de woorden van de GELUKKIGSTE leerkrachten van het noordelijk halfrond. 😊

[Woensdag 18 oktober]

Om 7u20 werd het startsein gegeven voor de derde zeeklasdag. Zou het weer een prachtdag worden? Wat dacht je? Ja, natuurlijk. De ochtendzon scheen over de wandelpromenade die we volgden richting Nieuwpoort Stad. Bij de boei namen we even tijd om samen te poseren.  Het Albert I-monument werd onze tweede halte. Daar hoorden we welke rol de Ganzenpoot speelde tijdens Wereldoorlog I. Hoe sluizen en vannen hun werk deden, konden we goed zien bij lage tij.
Omdat we in de namiddag werden verwacht in MuZEE, namen we de tram naar Oostende. Lunchen mocht in café De Volksbond. Onze juf en meesters waren enorm trots na de uitgebreide complimenten die de uitbaatster ons gaf. “Proficiat zeg. Deze groep kinderen is heel gemanierd en iedereen kan op zijn stoel blijven zitten. Onze andere gasten worden niet gestoord,” zei ze. De Sint-Bernardusschool is er zeker nog welkom. Fijn om te horen, he?!
MuZEE is het museum voor hedendaagse kunst waar we de rondleiding volgden ‘Kunst natuurlijk!’. In dit thema staan kunst en de link met natuur en duurzaamheid centraal. De gidsen zetten ons aan het denken terwijl we de werken bekeken. We zagen er werken van Anna Boch, Van Gogh en nog heel veel schilders van de laatste twee eeuwen. Het is eens iets anders dan oorlogsmonumenten, zandkastelen, krabben en schelpen.
Tijdens de terugrit begon het te regenen. Daardoor waren we genoodzaakt om over te schakelen naar een regenprogramma. Het werd een filmavond met Spiderman. Als afsluiter mochten we kiezen: rusten in stilte en met een goed boek in bed, of ons nog even uitleven in een gezelschapsspel.

[Dinsdag 17 oktober]

Fantastisch! Dat kunnen we zeggen over de tweede dag aan zee! De dag startte onder een stralende zon. De koude noordoostenwind was ook van de partij, maar wij zijn ‘beren’ en kunnen daar tegen. In de voormiddag bezochten we de Atlantikwall, de overblijfselen van de verdedigingsgordel van de Duitsers in beide wereldoorlogen. De meest geïnteresseerden volgden de rondleiding van twee en een half uur, anderen kozen voor de korte toer (anderhalf uur) of de medium versie (ergens iets tussenin). Zo bleef het voor iedereen leuk. We zagen luchtafweergeschut, kanonnen en ingerichte bunkers. ‘s Namiddags keerden we terug naar Nieuwpoort en bouwden we alweer zandkastelen. Niks zo plezant als spelen in het zand! Strandgids Luc nam ons later op de dag weer mee op verkenning. Deze keer langs de vloedlijn. Het leverde mooie foto’s op, kijk maar! Met meester David speelden we ‘balleke sneuvel’, een tikspel voor ploegen die elkaar uitschakelen in duels met ballenbadballen. Deze topdag kon voor de meesten al helemaal niet meer stuk toen we de frietjes roken. Kilo’s zijn er verorberd. Het stoofvlees/de vegetarische balletjes gingen er vlot in. Dessert: ijsjes! Wat een hotel is die Barkentijn toch!

[Maandag 16 oktober]
Op onze eerste zeeklasdag in Nieuwpoort werden we begroet door een stralend blauwe hemel en een zalig zonnetje, perfect weer voor een dag vol plezier.
Niet alleen was er tijd voor ontspanning op het strand. We werkten ook serieus tijdens de interactieve tentoonstelling over de indrukwekkende stormvloedkering. We kwamen meer te weten over dit imposante staaltje van waterbouwkunde dat bescherming zal bieden tegen de krachten van de zee.
In de namiddag gingen we vol enthousiasme krabben vangen op het staketsel. De opwinding steeg toen we bijna een gigantische kwal wisten te vangen, maar uiteindelijk konden we alleen een schattig mini-zeepaddenstoeltje als buit binnenhalen. Ondanks de bescheiden vangst genoten we volop van de uitleg van onze gidsen, die ons boeiden met hun uitgebreide kennis over de verschillende krabbensoorten.
Na het vieruurtje wachtte ons dé uitdaging van de dag: het opdekken van de bedden. Met teamwork en doorzettingsvermogen slaagden we er uiteindelijk in de bedden keurig op te maken, wat een kleine overwinning op zich was.
We besloten onze perfect geslaagde dag met een avondspel in de duinen. Vol enthousiasme kijken we uit naar de volgende dagen!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.