Verkeerseducatie

← terug naar schoolwerking

“10 op 10 voor een verkeersactieve school”: schooljaar 2018-2019

Verkeersparcours en praktijkgerichte verkeereducatie in mei en juni.

Geflitst! 😉 De  begeleiders van het fietsparcours van het zesde leerjaar poseren voor de camera.

Vrijdag 1 maart : uitreiking fluo-oscar
Vrijdag 1 maart werd de zichtbaarheidscampagne ‘Helm Op Fluo Top’ afgesloten met de uitreiking van de ‘Flu0-0scar’ en de bekendmaking van de Fluo-kampioenen.
Deze laatsten zijn groep 6, klassen 3B en 5B.  Een groep of klas krijgt deze titel wanneer alle kinderen op de twee maximum-fluodagen in fluorescerende kledij of met fluohesjes naar school komen.
De ‘Flu0-0scar’ ging naar 1B.  Alle leerlingen van deze klas spaarden een volle stickerkaart bijeen.  Een jaar lang mogen zij de wisseltrofee in hun klas houden.
¾ van onze kinderen had een volle spaarkaart.  De overigen spaarden (net) niet genoeg om een vrijkaart voor de Zoo of Planckendael te verdienen.  Hopelijk kunnen we deze overige 25% volgend schooljaar overtuigen om zich steeds goed zichtbaar op weg naar school te begeven. Het is een veilige en goede gewoonte voor de toekomst.
Bedankt aan alle ouders die mee achter dit project staan en ook kiezen voor meer zichtbaarheid en veiligheid in de donkere winterdagen.

Hoera! Onze poster is vol!

In 1B was de maximum-fluodag de max voor sommigen. Knap zeg!

De actie ‘Helm op Fluo Top’ loopt als een trein.  Velen zullen hun spaarkaart probleemloos binnen de tijd kunnen volplakken met beloningsstickers.
Ook de trajecten op de posters raken stilaan vol gekleefd. Hierop sparen de kinderen die met de helm naar school fietsen hun stickertjes.  1B was de eerste klas met een volle poster.  Gisteren poseerde 5A met hun meer dan volle poster.  Voor de gelegenheid staken ze ook zichzelf in een extra fluopakje. Zij worden graag gezien! Jullie ook?
Volgende week woensdag gaan we voor 100% fluo op onze ‘maximum-fluodag’.  Hopelijk sleept elke groep en elke klas de titel ‘Fluo-laureaat’ in de wacht.

Uitleg over de diploma’s en brevetten : klik hier.
Februari: Oscarmaand!  Welke klas wint dit jaar de flu0-0scar?

In Hollywood worden de Oscars op 24 februari uitgereikt, maar onze FluO-Oscar gaat op vrijdag 1 maart 2019 naar de klas die het beste gemiddelde behaalde voor de VSV-zichtbaarheidsactie op school. Benieuwd wie de winnaars zullen zijn…

November – februari: FLITS!

Elke leerling krijgt een Flitskaart om 4 Octopusstickers te verdienen. Zodra er een opdracht/controle wordt volbracht, krijgt elk kind één sticker. Tegen de krokusvakantie is de Octopus compleet en kan er worden deelgenomen aan de wedstrijd. Er worden 2 ‘Maximum Fluo-dagen’ ingelast en 2 schoolopdrachten. Vorig jaar stak 97 % van onze schoolbevolking zich in een  fluo kleedje op de eerste Maximum Fluo-dag.  Kunnen we dit  resultaat nog verbeteren?

Deelname aan proefproject ‘Flowbikes’ i.s.m. gemeentebestuur Bornem

Startdatum: 26 november 2018.

5 november: START ‘Helm Op Fluo Top.
Elke leerling die deelneemt aan Helm Op Fluo Top krijgt een stickerkaart. Daarop staan zestig stickervakjes. De campagne loopt tussen de herfst- en de krokusvakantie, goed voor 69 schooldagen. Wie naar school komt en fluo kledij draagt, krijgt een stickertje op de spaarkaart. Wie elke dag fluo draagt, heeft zijn kaart dus tegen de krokusvakantie vol. Fietsers die een fietshelm dragen, kunnen sparen op een klasposter. Met een volle poster kan er aan een bijkomende wedstrijd worden deelgenomen.
Net als vorig jaar worden er leuke beloningen voorzien.  De klas met de beste score wint bovendien de flu0-0scar, onze wisseltrofee.

Hieronder vind je een overzicht van de beloningen en voorwaarden voor de editie van 2018-2019.

 • Vakje 15: UNIEKE FIETSHELM/SUPER COOL HESJE
  Leerlingen die 15 stickers verzameld hebben, kunnen meedoen aan een wedstrijd. Ze kunnen samen met 4 vriendjes elk een fietshelm van Nutcase winnen die ze volledig zelf mogen versieren, met de hulp van een professionele tekenaar. Ze kunnen daarnaast ook aan de haal gaan met een super cool fluohesje van gofluo. Het wedstrijdformulier verschijnt in de week van 12 november op deze website. Deelnemen kan tot en met 15 maart 2019.
 • Vakje 33: ZOO SERPENTARIUM
  Een leerling die 33 stickers verzamelt, mag gratis naar ZOO Serpentarium in Blankenberge (Zeedijk 147, 8370 Blankenberge), mits vergezeld van een betalende volwassene per stickerkaart*. Aanbod geldig van 01/03/2019 t/m 30/09/2019. Niet geldig in schoolverband. Niet cumuleerbaar met andere kortingsacties of voordelen, bedrijfstickets of andere extern aangekochte tickets, met uitzondering van het ZOO-abonnement, B-Dagtrips en e-tickets (vooraf) aangekocht op de website van ZOO Serpentarium. Deze actie is enkel geldig voor een kind (3-12 jaar). Kopieën worden niet aanvaard. Check de openingsuren: www.serpentarium.be.
 • Vakje 65: ZOO ANTWERPEN OF ZOO PLANCKENDAEL
  Bij afgifte van een volle stickerkaart krijgt de leerling gratis toegang tot ZOO Antwerpen (Koningin Astridplein 20-26, 2018 Antwerpen) of ZOO Planckendael (Leuvensesteenweg 582, 2812 Mechelen), mits vergezeld van een betalende volwassene per stickerkaart*. Aanbod geldig van 01/03/2019 t/m 30/09/2019. Niet geldig in schoolverband. Niet cumuleerbaar met andere kortingsacties of voordelen, bedrijfstickets of andere extern aangekochte tickets, met uitzondering van het ZOO-abonnement, B-Dagtrips en e-tickets (vooraf) aangekocht op de website van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Deze actie is enkel geldig voor een kind (3-12 jaar). Kopieën worden niet aanvaard.
  De kaart wordt ingehouden in ZOO Antwerpen of in ZOO Planckendael.
 • Klasposter: KLASUITSTAPPEN, FIETSHELMEN EN GRAFFITITEKENINGEN
  ZOO Antwerpen schenkt per provincie aan 1 school een gratis klasuitstap naar ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael, mét rondleiding*!
  Daarnaast schenkt Nutcase een lading van hun prachtige fietshelmen aan 5 volledige klassen.
 • Videoclip: NOG MEER PRIJZEN
  Elk schooljaar proberen we het project nog beter en leuker te maken. Dit jaar doen we dat onder andere met een super tof campagnelied mét bijhorend dansje. We dagen alle scholen uit om het dansje na te doen of om zelf een dansje te ontwikkelen en daarvan een filmpje door te sturen naar ons. De scholen met het leukste filmpje en dansje winnen een leuke prijs! Meer info volgt.

Om kans te maken op die prijzen laat je leerlingen die zowel een hesje en een helm dragen en hun kaart dus snel vol hebben (en kinderen die maar af en toe te voet of met de fiets naar school komen en hun kaart daardoor niet (half)vol zullen krijgen) verder sparen op de klasposter. Deelnemende scholen sturen voor 16 maart 2019 een foto van hun volle poster naar helmopfluotop@vsv.be met als onderwerp ‘Niet bang voor het donker’. Daarnaast vernoemen ze de school, het adres van de school, de provincie, de contactpersoon voor Helm Op Fluo Top en de naam van de klas. De winnaars worden bekendgemaakt op 29 maart 2019.

*De school kiest zelf of ze naar ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael gaat en spreekt in overleg met het gekozen park een datum af voor het bezoek. Een klas bestaat uit maximum 26 personen (inclusief leerkracht).

GOUD VOOR VERKEER OP SCHOOL

Voor het 3de schooljaar op rij behaalt de Sint-Bernardusschool een gouden medaille voor de werking van verkeer. Een dikke proficiat aan iedereen en vooral aan juf Viviane die de organisatie van de verkeerseducatie in onze school voor haar rekening neemt.

Dinsdag 9 oktober 2018

Dinsdag 25 en woensdag 26 september 2018: FIETSPARCOURS IN DE SCHOOLOMGEVING

Op dinsdag legden de jongens en meisjes van het vijfde en zesde leerjaar hun parcours af.  Op woensdag was het de beurt aan het vierde leerjaar. Wij verwachtten dat alle kinderen fietsten met een fiets die tiptop in orde was.  Iedereen droeg een fluo hesje en een fietshelm. We vinden het heel belangrijk dat kinderen op een veilige manier naar school kunnen komen. Daarom deden we in september meteen een fietscontrole.

Vrijdag 16 september 2016: STRAPDAG

Wij doen mee!

 

Het Straplied vind je hier.

Actie: ‘Goed begonnen is veel gewonnen!’

Tijdens de week van 3 t.e.m. 7 september zal de wijkagent in de buurt van de school extra aandacht hebben voor een aantal verkeersinbreuken zoals:
– snelheid in de zone 30
– asociaal parkeergedrag
– gebruik van de veiligheidsgordel
– gebruik van de GSM
– voorrangsregeling aan oversteekplaatsen.
Weggebruikers die de verkeerregels niet naleven, zullen hierover worden aangesproken.
Hopelijk volstaat deze sensibiliserende en preventieve aanpak van de politie.
De daarop volgende week wordt repressief opgetreden. Dit wil zeggen dat de overtreders worden verbaliseerd.
Hopelijk is dit laatste niet nodig.  Om foutief gedrag te voorkomen werken kinderen in de loop van het schooljaar mee aan enkele straatacties.

Om je beter van dienst te zijn maakt deze site gebruik van cookies.

Accepteer onze cookies om zo vlot mogelijk op onze website te surfen. Meer info over het privacybeleid, klik hier