Mondiale vorming

← terug naar schoolwerking

15 november 2018 : migratie-dag!

In de voormiddag luisterden en keken de kinderen naar verhalen en films rond het thema “migratie”.
De belangrijkste boodschap die we aan de kinderen wilden geven was “ meer respect voor iedereen “!
In de namiddag was er een mondiale degustatie. Ouders van kinderen met een migratie-achtergrond gaven het beste van zichzelf en maakten allerlei lekkers klaar. En dat werd door de kinderen heel erg geapprecieerd. Ze smulden naar hartenlust.
Een grote dank-je-wel aan alle ouders die hieraan meegewerkt hebben.

7 november 2017 : migratiedag

Onze vierdeklassers beleefden een interessante dag in het kader van de “migratiedag met refuge walk”. Doorheen 6  themalokalen wandelden de leerlingen om een beetje een beter beeld te krijgen over het leven en de gevaren  onderweg van vluchtelingen.

Dinsdag werkten we een hele dag rond het thema migratie. We leerden dat er zowel vrijwillige als gedwongen migratie voorkomt in de wereld. Op school waren er enkele vluchtelingen aanwezig die hun verhaal aan ons wilden vertellen. Ook enkele leerlingen van onze school vertelden over de migratietocht die zij hebben afgelegd. Het werd af en toe een emotionele dag door de pijnlijke verhalen maar we hebben zeker ook veel gelachen. De voorstelling in de turnzaal was leuk en boeiend om naar te kijken. In de namiddag werkten we rond een verhaal en voor we het wisten was de dag voorbij.  Het belangrijkste dat we leerden uit deze dag was om respect te hebben voor migranten en te luisteren naar hun verhaal want vaak hebben zij al heel wat meegemaakt.

Afrikaweek

23 maart 2017 : Afrikaanse dans – eerste leerjaar

23 maart: Afrikaanse Dans – kleuters

23 maart: Bezoek Awa & Hamad – Groep 5 en 6

Vandaag werden we een halve dag ondergedompeld in Gambia.  In Studio Globo mochten we naar de Baobabklas.  Het was net alsof we écht in Gambia waren.
Toen we in de baobab zaten, kregen we een postpakket van Awa en Hamad, twee leuke kinderen uit Gambia die we al twee weken kennen.  Ze nodigden ons uit voor het feest.  Dààrvoor moesten we eerst langsgaan bij oma, we moesten naar school en ook bij Awa thuis moesten we even binnengaan. Pas dan zouden we klaar zijn voor het feest.
Bij oma hebben we gekookt: bissap, mbourake en chiakry.  In de klas leerden we ‘hallo, hoe is ‘t?’ zeggen in het Wolof: Nanga def!  En we zongen een dansbaar liedje.  Daarna mochten we op de binnenkoer van het huis van Awa vertoeven.  We leerden wat voorwerpen uit Gambia kennen.  Raar, hoor. Niet alles is er anders dan bij ons.  Ze drinken ook Coca Cola en ze bellen ook met gsm’s!
Als alles klaar was, gingen we naar de markt.  Iedereen kreeg een portemonnee met geld én een winkel toegewezen.  Zo konden we kopen en verkopen.  We kochten alles wat we nodig hadden voor het feest: mooie kleren, hoeden, waaiers, zonnebrillen, slippers, we konden naar de kapper en naar de kruidenier.
Het feest was heel gezellig.  We zaten bij elkaar en konden smullen.  Daarna werd er natuurlijk gedanst!  Toen we moe waren verzamelden we weer bij de baobab, waar we een verhaal vertelden met muziekinstrumenten.
Ten slotte  kregen we nog een geluksbrenger: een echte Kaurischelp aan een touwtje.  Als je ’t ons vraagt…wij hadden vandaag al heel veel geluk!  Het was écht leuk!

23 maart : Afrikadag

23 maart:  Senegal, en route! – derde leerjaar

Vandaag… feest in het derde leerjaar! Met behulp van een landenkoffer werpen we een blik op Senegal. Vooral het dansen was een topper! En zeker het lekkere eten… vergeten we niet.
Mangi fi!

22 maart : theeceremonie

Wat hadden we geluk! Woensdag maakten we muntthee en kregen we er zomaar een uitgebreid Marokkaans ontbijt bij geserveerd. We maakten kennis met de Marokkaanse cultuur en Marokkaans eten. Het was heerlijk. Bedankt Meriam en Shejma.

22 maart : eerste leerjaar maakt een Marokkaans nagerechtje 

21 maart: tweede leerjaar maakt Marokkaanse hamburgers

Dinsdag 21 maart maakten we Marokkaanse hamburgers in het tweede leerjaar. Dat heet ‘kefta’hamburgers. In het gehakt mengden we lekkere kruiden zoals komijn, paprikapoeder, gember, kurkuma, koriander en peterselie. We mochten zelf ons Marokkaans griesmeelbroodje vullen met een hamburgertje, verse groentjes en een sausje. En dan…smullen maar!!! Zo lekker!!

 21 maart : spel om water

De lente begon dit jaar met een hoop water. Neen, niet alleen regen, maar ook het water dat ze in Burkina Faso broodnodig hebben. Althans, dat is wat we leerden door met het vijfde en zesde leerjaar een spel te spelen. We moesten opdrachten uitvoeren, en daarmee kon je stenen winnen om een dijk te bouwen. Als alle teams goed samenwerkten, konden we één grote stevige dijk bouwen. Dat is belangrijk in Burkina Faso omdat je daar heel spaarzaam moet zijn met het water. Soms moet je daar wel een paar uur lopen om een paar emmertjes water te halen. Dat is niet eenvoudig, we hebben dat zelf ondervonden, want om beurten moesten ook wij met een pot op ons hoofd water gaan halen.
Ik heb vooral geleerd dat wanneer je goed samenwerkt, je zelfs in een land met veel moeilijkheden, je veel voor mekaar krijgt.

20 maart : Afrikaans koken

Voorzien van een plankje en een mesje sneden de kinderen van het 4de leerjaar de groenten en de kip klaar.
Koffiemoeder Mariam maakte de maaltijd klaar : tajin met kip. Er gingen heel wat lekkere kruiden bij en ook olijven. En of het smaakte … ?   De heerlijke geur van de maaltijd hing de hele dag in de gang van de school. Het was tof én lekker!

20 maart : weekopener

Juf Viviane en juf Hilde willen graag op reis gaan en liefst waar de zon schijnt en waar er niet te veel toeristen zijn. Ze besluiten naar Afrika te gaan en ze nemen graag alle kinderen van de school mee.
Het wordt een week in African style met kookworkshops, landenkoffers, djembé spelen, Afrikaanse dansen en nog veel andere boeiende activiteiten.
In de lagere school werken verschillende klassen ook rond Burkina Faso in het kader van Broederlijk Delen.
Gaan jullie mee op reis naar Afrika ? Het wordt een fijne ervaring !

Schooljaar 2016-2017

15 december 2016
We vulden met de kinderen van onze school
330  schoendozen.
We brachten 2150 euro binnen voor de
verzendingskosten van de schoendozen.
PROFICIAT EN DANK JE WEL !!!


Vrijdag 28 oktober : actiedag Santé

“We wensen alle mensen over heel de wereld een betere gezondheidszorg toe!“
De kinderen van de lagere school deden activiteiten rond gezondheidszorg als onderdeel van sociale bescherming.
Er werden enkele spreuken en wensen over gezondheidszorg voorgelezen.
De kinderen zongen wild enthousiast het supporterslied voor sociale bescherming mee.
Om te eindigen het Santé – moment, fruitsap van de Wereldwinkel en een stukje cake voor iedereen.

PRETTIGE VAKANTIE !!!

27 oktober : Schoenmaatjes

Donderdag 27 oktober wordt het project Schoenmaatjes geïntroduceerd op school.
Na schooltijd krijgen de kinderen de folder mee naar huis.
Vrijdag 28 oktober brengt het Schoenmaatjes-team een workshop rond kinderrechten.
We verwachten dan ook HOOG BEZOEK !!!  Nico, één van de Ketnet Helden komt vrijdag mee naar school.
Hij zal mee in het animatieteam van Schoenmaatjes zitten. Dat wordt supertof !
Meer informatie vind je op deze link.

 21 oktober : Schrijf-ze-vrijdag

De Sint-Bernardusschool deed weer haar duit in het zakje.
Deze keer met een actie van Amnesty International : schrijf ze vrij dag !
Brieven schrijven tegen kinderarbeid, tegen opsluiting van vluchtelingen, …
Veel geëngageerde kinderen in onze school !

7 oktober : Week van de Fair Trade : Fair Banana Day!

Zo’n 105 kg fair trade bananen werden verkocht.
Het was een leuke actie met een echte Banana Quiz aan de schoolpoort.

 

4 oktober 2016 : saved by the bell

“Recht op degelijk onderwijs voor iedereen in de wereld!”
Dat was de boodschap van de kinderen van VCB aan de schoolpoort.