Zeeklassen 2022

⌈Vrijdag 21 oktober⌉
De week is voorbijgevlogen. Tijd om de koffers te pakken en als ontspanning nog eens te spelen op het strand en op de dijk rond te bollen met de go-carts. De zon was op de afspraak en liet ons nog van de laatste uren aan zee genieten.

⌈Donderdag 20 oktober⌉
Het werd opnieuw een super-leuke dag, speciaal voor de sportievelingen (voor iedereen dus). Juf. Viviane vertelde ons in de voormiddag over de wondere wereld van de strandkrab, de zeester en de mossel. Nadien was het tijd om de sportschoenen aan te trekken en 4 km te joggen langs de dijk en op het strand. Dat lukte voor bijna iedereen. Bij aankomst stond er een heus ontvangstcomité klaar om ons op te vangen! In de namiddag konden we ons uitleven in het zwembad van Sun Aqua park. Glijbanen, buitenzwembaden, jacuzzi’s,… het is er allemaal. De meest avontuurlijke onder de vijfdeklassers gingen nadien op survival-tocht door het woeste duinenlandschap. Niet voor doetjes! ’s Avonds konden we genieten van een spetterende slotshow van deze zeeklassen. We hebben veel te vertellen als we morgen thuiskomen!

⌈Woensdag 19 oktober⌉
Bij het ochtendgloren trokken een tiental joggers hun sportschoenen aan. De ‘thuisblijvers’ sprongen – iets minder gezwind dan de dag ervoor – uit bed de dag tegemoet. Verwend met heerlijke, krokante pistolets voorzien van zoet of hartig beleg werd de dag goedgemutst begonnen. Op het programma vanochtend : een fikse wandeling naar Nieuwpoort Stad en dat onder een stralende zon. Bij het koning Albert I-monument aan het sluizencomplex leerden we over het belang van deze koning tijdens de eerste wereldoorlog. Boeiende geschiedenis op een betekenisvolle plaats. Juf Viviane was haar stem gisteren ergens verloren. Omdat ze nog steeds spoorloos bleek, schakelde ze twee hulpmeesters in: meester Daan en meester Emiel. Ze deden dat goed hoor. Dat we vrolijke stappers zijn is geweten maar te voet naar Oostende? Daar beginnen we niet aan. We sprongen op de tram om naar de koningin der badsteden te sporen. Een bezoek aan een museum (in dit geval het Mu.ZEE) hoeft geen saaie bedoening te zijn. Daarvoor zorgden onze gidsen die ons lieten kennismaken met Panamarenko, Ensor en hedendaagse kunstenaars. Een kleurrijke en boeiende ervaring. Terug in  Nieuwpoort hadden we nog tijd voor het leuke ladderspel. We kregen er honger van. Kilo’s fishsticks werden tijdens het avondmaal weggewerkt. Na alweer een drukke dag kwamen we een beetje tot rust bij het spelen van gezelschapsspelletjes. Het bewijs is vandaag geleverd: het jonge volkje heeft echt geen schermen nodig om een geweldige dag te beleven.

⌈Dinsdag 18 oktober⌉
Bij het ochtendgloren trokken een twintigtal joggers hun sportschoenen aan. Ook de ‘thuisblijvers’ sprongen gezwind uit bed de dag tegemoet. De toon was gezet: de zeeklassers vlogen erin! Na het ontbijt namen we de tram naar Raversijde. De meester en de juf gidsten ons door het parcours met bunkers en geschut uit beide Wereldoorlogen. De kinderen waren één en al oor en super geïnteresseerd in de verhalen over deze oorlogen. ’s Middags konden we onze met zorg gesmeerde sandwiches – ja, ze deden dat echt zelf – opeten in cafetaria De Walrave. De strandgids stond ons nadien op te wachten. Luc, geboren en getogen Nieuwpoorter, vertelde ons over de verschillende schelpen.  Wie dacht dat het saai zou worden, sloeg de bal mis.  Het ging over ‘muiltjes’, kleine weekdiertjes in een schelp, die geboren worden als jongetjes, maar veranderen in meisjes als ze groter worden. Girlpower!  We leerden over schelpdieren die leven als vegetariërs, andere als aaseters en de derde soort als rovende weekdiereters. We hoorden weetjes over moorddadige inbrekers, de purperslakken, die met hun tong gaatjes boren in schelpen om de inhoud op te slurpen. De natuur kan wreed zijn, maar ook mooi. ’s Avonds werden de kaartjes en brieven geschreven naar het thuisfront. Op een echt verslag in geuren en kleuren is het wachten tot vrijdag. Alhoewel, onze foto’s vertellen al veel. Geniet ervan!

⌈Maandag 17 oktober⌉
Het startschot wordt gegeven van de zeeklassen!
De wind zat goed, geen file onderweg, een vlotte reis, een goed begin. Eerste halte was Westende. In het centrum de Calidris konden we de informatiesessie “Veilig aan zee” volgen. We konden zelf ontdekken wat de taak is van redders en welke onveilige situaties zich kunnen voordoen op het strand. Na onze lunch vertrokken we naar Nieuwpoort. Luc en Anne, de strandgidsen, stonden ons op te wachten aan het staketsel. We mochten met vangnetjes krabben vangen. Dat lukte prima. We leerden over deze boeiende zeedieren en natuurlijk werden de gevangen krabben nadien terug vrijgelaten! Daarna wachtte ons nog een gevecht met het beddengoed. Donsdekens in overtrekken dwingen, hoeslakens verplichten om zich rond de matras te spannen, kussenslopen terugvinden in een koffer; niet simpel. Aan het einde van de rit hebben we toch gewonnen! Iedereen kon na het avontuurlijk avondspel uitkijken naar een zalig bedje. Bij het schrijven van dit beknopte verslag liggen alle kinderen te genieten van hun nachtrust na een heel fijne dag. Dag 1 is voorbij gevlogen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.